
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

 

 
  

 
 

 
 

 
 

 

 

 
 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-303 

Issued: May 1985 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of 

the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: What is the proper method of billing the time devoted to a legal matter by a 
paralegal, or a non-admitted law clerk? 

Answer: See discussion. 

References: KBA v. Graves, 556 S.W.2d 890 (Ky. 1977); ABA I.O. 13333 (1975); L.A. 
County OP. 391 (1981); DRs 2-106 (A), 2-107(A) 

OPINION 

The Code of Professional Responsibility (1969) does not contain any directly 
controlling provision concerning the  inquiry. 

In Kentucky Bar Association v. Graves, 556 S.W.2d 890 (Ky. 1977), it was held 
that it was improper for a lawyer who had agreed to represent a workmen’s compensation 
claimant for a fee fixed by the Board and prosecute other claims on a contingent fee basis, 
to require the client to establish an escrow account against which the lawyer would make 
charges for “secretarial” and “law clerk expenses. 

In that case, the Kentucky Bar Association took the position that such charges 
constituted a “disguised fee”.  In affirming the attorneys censure, the court observed, inter 
alia: 

...billing to the escrow account expenses of law clerks, secretarial assistance 

... especially in the absence of a specific agreement with respect to those 
particular items is improper.  ... It is difficult for this court to comprehend an 
attorney with a full-time practice to expect his clients to meet his overhead 
expenses.  ... It is doubtful if any member of the public who needed a lawyer 
would employ one who was to charge a standard fee for his legal services 
and then charge the costs of his secretaries and law clerks as expenses of 
litigation. Id. at 892. 

ABA Informal Opinion 1333 (1975) addressed the billing of services for law 
clerks: 
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We conclude that it is proper to include the charges in question as a 
portion of firm overhead.  On the other hand, if the charges are separately 
stated (a practice which the ABA Committee approved), care should be 
taken to insure that the client is acquainted with the legal limitations upon 
the personnel involved. 

Also on point is Los Angeles County Opinion 391 (1981), which holds: 

A lawyer may bill a client for the professional services of a law 
clerk or legal assistant (paralegal), provided that such services are separately 
itemized in a billing. 

In light of the above authorities we conclude that an attorney who has agreed to 
represent a client for a statutory or a lump sum or contingent fee should not pass on 
additional charges for law clerk or paralegal services, in the absence of an agreement.  If 
agreed otherwise, or in instances in which the lawyer charges an hourly rate, charges for 
law clerk or paralegal services may be separately stated. Of course, a lawyer may absorb 
such charges as overhead, which is not billed to the client. 

In no event should the services of a law clerk or paralegal be billed as attorney time, 
since this would amount to a representation that such services were rendered by an 
attorney. D 2-106(A) and 2-107(A). 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


